L’objectiu principal del projecte de la Fundació Joan Bosch és desenvolupar un laboratori de recerca en interaction design anomenat Play Living Lab que permeti l’exploració i el desenvolupament de noves tecnologies i solucions de disseny centrades en l’usuari i que incorporin les ciències socials. El interaction design s’enfoca en com les persones interactuen amb la tecnologia i cerca millorar aquesta interacció per a crear experiències més significatives i efectives per als usuaris.
El laboratori de recerca en interaction design anomenat Playful Living Lab que la Fundació vehicula per mitjà de la seva Escola Universitària ERAM centre adscrit a la Universitat de Girona permetrà a aquesta entitat mantenir-se a l’avantguarda de la innovació tecnològica i el disseny centrat en l’usuari, a través de la recerca i l’experimentació.
Així mateix, aquest laboratori també està cridat a ser un espai per a la col·laboració i la generació d’idees, tant dins de ERAM com amb altres actors rellevants en el camp del interaction design. El projecte de ERAM de desenvolupar el Playful Living Lab, un laboratori de recerca en interaction design és innovador, especialment en el context català i espanyol, ja que històricament el disseny ha estat vist més com una àrea de pràctica que com una disciplina de recerca. La creació d’aquest laboratori permetrà abordar el disseny des d’una perspectiva més científica i teòrica, en lloc de només enfocar-se en la pràctica. D’aquesta manera, la Fundació Joan Bosch estarà en línia amb la tendència global de considerar el disseny com una disciplina que involucra tant la teoria com la pràctica.
L’enfocament de ERAM en la recerca en interaction design és una mostra del seu compromís amb la innovació i l’avanç tecnològic. La recerca i el desenvolupament de noves tecnologies permetran a ERAM mantenir-se a l’avantguarda en el camp del disseny centrat en l’usuari, la qual cosa es traduirà en la creació de productes i serveis més efectius i reeixits. A més, la recerca en interaction design pot tenir implicacions més enllà de l’àmbit empresarial, com la millora de l’accessibilitat i la inclusió en la tecnologia. En resum, el projecte de desenvolupar un laboratori de recerca en interaction design és innovador, ja que representa un canvi en la forma en què s’aborda el disseny a Catalunya i Espanya, i mostra el compromís de ERAM amb la innovació i l’avanç tecnològic.
El fet que el disseny hagi estat vist principalment com una àrea de pràctica a Catalunya i Espanya és un problema, especialment considerant el pes de l’economia digital a Barcelona, que es posiciona com la capital tecnològica del sud d’Europa. Encara que la recerca tècnica és important per al desenvolupament de tecnologies innovadores, és necessari abordar la tecnologia des d’una perspectiva més àmplia i holística, que tingui en compte les necessitats i preferències dels usuaris. La recerca en interaction design permetrà ERAM abordar aquesta necessitat, ja que el disseny pot aportar una perspectiva humanista i creativa a la recerca tecnològica.
La recerca des de la perspectiva humanista i creativa del disseny és crucial per al desenvolupament de solucions tecnològiques més efectives i sostenibles. ERAM, com a entitat líder en el camp de la tecnologia i el disseny, té l’oportunitat de ser un motor d’innovació a Barcelona i a la regió. La creació d’un laboratori de recerca en interaction design permetrà a la Fundació, a través de ERAM i amb el Laboratori Play Living Lab, liderar el camí en el desenvolupament de solucions tecnològiques centrades en l’usuari.